SPRF Sveriges Pensionärers Riksförbund - avdelning 24 Eskilstuna/Strängnäs
 
 

Reportage

 
 

God Jul!

Månadsmöte december

Avdelningen har haft Julavslutning i Seniorcentrum den 15 december med besök av Lucia med tärnor och av både pepparkaksgubbar och tomtenissar. De duktiga barnen kom från förskolan Svanen samt årskurs 3 i Årbyskolan och de sjöng kända och mindre kända jul- och luciasånger under ledning av sina lärare. Ett uppskattat inslag i vintermörkret och 70-talet medlemmar tackade barnen med varma applåder. Efter luciatablån serverades en julsmörgås samt kaffe och pepparkaka.

Ordföranden och Margita Sjögren förrättade dragning på dagens lotteri och det var många fina vinster, skänkta av medlemmar och av tillmötesgående sponsorer, som fördelades bland medlemmar med "lite tur". Mötet avslutades av Gunilla Johanson med tack för det gångna verksamhetsåret och med en önskan till alla om En God Jul och Ett Gott Nytt År.

Reportage: Maj Lundkvist

 
Agneta Welander

Månadsmöte november

Avdelningen bjöd in till månadsmöte den 15 november i Seniorcentrum. Ett 40-tal medlemmar kom för att lyssna till Agneta Welander som framförde en dramatiserad enmansföreställning om Selma Lagerlöf, hennes liv och författarskap. Det gjorde hon på ett mycket fängslande sätt, det var Selma som stod på scenen. Mycket kände vi till, men en hel del var nytt.

Ordf Gunilla Johansson informerade från extramötet 27 oktober samt tackade Agneta Welander för en mycket intressant och innehållsrik monolog och avslutade mötet med att hälsa välkommen till julavslutningen i december.

Reportage: Ragnhild Zettergren

 


Den 18 oktober samlades ett 40-tal medlemmar på månadsmöte i Seniorcentrum.

Gehör Gehör

 

SKPFs distriktsordförande Jan-Ove Olsson var inbjuden och informerade bl a om distriktets representantskapsmöte i Katrineholm. För dagens underhållning svarade musikgruppen GEHÖR. I gruppen ingår Johanna Karlsson, Jonas Westin, Janne Lind, Tomas Hultgren med ledaren Pelle Mårdh. Gruppen hade skrivit upp förslag på musikstycken som publiken fick önska, vilka de sedan efter önskemål framförde. Det var ett mycket uppskattat inslag.

Ordföranden tackade GEHÖR för en mycket trevlig underhållning samt avslutade mötet med en uppmaning till medlemmarna att delta i avdelningens extramöte 27 oktober med "Information och samtal" kring avdelningens framtid.

Text: Ragnhild Zettergren Bild: Eivor Andersson

 


SKPF/SPRF Eskilstuna-Strängnäs hade månadsmöte tisdagen den 20 september i Seniorcentrum.

Vedad Begovic Gudrun Paulisdottir

 

Ett 40-tal medlemmar hade kommit för att höra Vedad Begovic, kommunstrateg, tala om "Mångfaldens Eskilstuna - möjligheter och utmaningar". Det blev ett mycket intressant föredrag med utgångspunkt från hans egna erfarenheter från det han på 90-talet kom från Bosnien till Sverige och Eskilstuna. Det blev skratt och efftertänksamhet. Gudrun Paulisdottir talade sedan om "Eskilstuna direkt - en väg in". Hon berättade mycket intressant om det nya sätt som växelpersonalen inom Eskilstuna kommun nu arbetar och varför det ibland kan bli väntetid.

Ordf. Gunilla Johansson tackade dagens föredragshållare, informerade om det planeringsmöte angående föreningen som kommer att hållas 27 oktober i Seniorcentrum samt avslutade mötet.

Text: Ragnhild Zettergren

 

 


Temadag Resor

Buss

Tisdagen 30 augusti bjöd vi in medlemmarna till en TEMADAG i Seniorcentrum. Temat var de nyheter som införs inom Sörmlandstrafiken från 1 oktober i år. Charlotte Nilsson och Oskar Jonsson från Sörmlandstrafiken medverkade. På ett mycket trevligt och informativt sätt redogjorde de för höstens nyheter både för Färdtjänst och för de Nya Busskorten.

Ett 40-tal medlemmar från SPRF och SKPF deltog och de tog också chansen att ställa frågor kring förändringarna, som framförallt berör gruppen 65+. Det blir s k fria bussresor inom Eskilstuna kommun för den gruppen, vardagar kl 9-14, med en kostnad för kortet på 100 kr per år. För övriga resor kan samma kort laddas med en reskassa. De nya korten kan köpas på Station360 dvs på Resecentrum.

En informativ förmiddag som avslutades med fruktstund.

Maj Lundkvist

 


Höstupptakten

Kaj Lärka Sillbord

16 augusti inledde vi höstsäsongen med upptakt i Seniorcentrum och välkomnade särskilt några medlemmar från SKPF Pensionärerna som deltog i dagens arrangemang. Revyartisten Kaj Lärka från Norrköping serverade "Bondkomik i hambotakt". En lättsam underhållning med historier, dragspelsmusik och sång. Det har blivit tradition att servera sill och potatis vid höstupptakten - så även den här da´n och 50-talet medlemmar lät sig väl smaka.

Linda Kaipiainen från Resekompaniet berättade om höstens resor och ordföranden Gunilla Johansson rapporterade från SPRF Sörmlands sammanträde, det sista, i och med fusionen med SKPF från 1 juli. I övrigt lämnades information om höstens friskvårdsaktiviteter som startar under va 35 och nu utökats med möjligheten att delta i SKPFs aktiviteter. Medlemmarna uppmanades att delta i Temadagen den 30 augusti, då Sörmlandstrafiken informerar om färdtjänsten och om de nya busskorten.

Mötet avslutades med tack från ordföranden för en trevlig eftermiddag.

Text: Maj Lundkvist Bild: Eivor Andersson

 


Vårfest 28 maj

+ + + +

Säsongen avslutades med en Vårfest i Seniorcentrum. Ett 50-tal medlemmar bänkade sig vid borden denna lördagskväll för att inta en middag med förrätt, varmrätt och dessert.

Den för dagen fem man starka musikgruppen Ram-Lösa stod för kvällens musikaliska inslag. De bjöd på sång och musik i form av evergreens, lite jazzigt och en stunds allsång. Ram-Lösa är en mycket uppskattad musikgrupp och några av gästerna tog tillfället i akt för en svängom.

En trevlig kväll om än med en gnutta vemod, då detta var den sista sammankomsten i SPRF avd 24. Nu fortsätter vi vår verksamhet till hösten under namnet SKPF/SPRF avd 224. Program skickas ut till alla medlemmar i början av augusti. Se särskild rapport från Förbundskongressen 17-19 maj.

Text: Maj Lundkvist, Foto: Edit Wiklund

 

 
+ + + + + + +
 


Utflykt till Sunbyholm

11 maj var det dags för den numera traditionella Utflykten till Sundbyholms Slottspark. Vädergudarna har inte alltid varit på vår sida, men den här gången ville man utbrista att "vår bästa tid är nu" med sol, lite vind och härlig vårgrönska, och med närmare 30-talet medlemmar, som tog chansen till några timmars avkoppling i de vackra omgivningarna.

Vi inledde med lite motion för både kropp och själ, där Ulla-Britt Hedlund fixat en tipsrunda med inte helt lätta frågor. När notarius publicus - Kjell Hedlund - rättat våra rader visade resultatet att Vladimir Heida var den bäste och ende med 11 rätt av de 12 frågorna. Tänk att "Vladde" inte visste att det grekiska ordet "gymnos" betyder naken, men det var ju inte någon annan heller som kunde!!!

Efter den hjärngymnastiken var det hög tid för inmundigande av den medhavda matsäcken och nygrillad korv från den stationära grillen, serverad av grillmästarna Gösta och Margareta Klingensjö. En skön dag och en trevlig avslutning på vårens friskvårdsaktiviteter.

Reportage: Maj Lundkvist Bilder: Eivor Andersson (klicka för en större kopia!)

 

 
Hans Jeppsson och Leif Larsson Hans Jeppsson och Gullbritt Larsson
 

Bowlingens våravsslutning

Med anledning av den förestående helgen avslutades bowlingsäsongen den 29 april i Eskilstuna Bowlingcenter. Våravslutningen präglas av "Vårslaget", som är en kamp om det åtråvärda, men kanske inte det vackraste, vandringspriset. Samma person som tog hem Julslaget 2015, som förstås är avslutningen på höstsäsongen, försvarade sin titel och fick därför behålla priset ytterligare en tid. Vem då? Leif Larsson förstås. Pertti Asp blev tvåa och Yngve Hultman trea. Det hela avslutades med trevlig samvaro runt fikabordet samt prisutdelning.

Hans Jeppsson, ledamot i Friskvårdskommittén, var prisutdelare. I Poängjakten segrade Gull-Britt Larsson med finfina 49 poäng. Hon är den första kvinnan som vinner den här tävlingen. God tvåa blev Ingemar Eklund följd av Klas Bergman på tredje plats. Stort grattis till vinnarna! Priserna sponsrades av SPRF och "Sotarn" Eriksson. Bowlarna har även deltagit i Seniorligan. Våra damer, Gull-Britt Larsson och Harriet Hermansson, slutade sexa efter en spännande första omgång och var inte alls långt från att gå vidare. Semifinalen spelades i en serie och de två lagen med högsta totalslagningen gick till final som också avgjordes i en serie. Team Säby segrade över IFK i finalen.Varsin dubbel i 8-9 rutan avgjorde finalen i Säbys favör.

Text Klas Bergman Bilder: Ingemar Eklund

 

 

Medlemsmötet 19 april

Ett 60-tal medlemmar samlades i Seniorcentrum den 19 april för att lyssna på dagens underhållning med rubriken: Cabarét - tankar förmedlade av Gunnar Åsberg, filosof, föreläsare mm och passande musik förmedlad av den både välkände och omtyckte pianisten Gunnar Sandevärn.

En lättsam eftermiddag med Åsbergs funderingar som göteborgare, Einstein m fl gestalter, men kanske mest för Sandevärns tolkningar av idel välkända melodier, såsom avslutningen "As time goes by".

Vid kaffepausen lämnades aktuell information från KPR och inför den kommande SPRF-kongressen 17-19 maj. Ordföranden, Gunilla Johanson, tackade för underhållningen och önskade alla en trevlig sommar samt påminde om Vårfesten den 28 maj. Biljetter á 75 kr/pers finns att köpa på expeditionen tisdagar kl 10-12 t o m 24 maj.

Reportage: Maj Lundkvist Bild: Eivor Andersson

 


Månadsmöte mars

15 mars höll avdelningen månadsmöte i Seniorcentrum med 50-talet medlemmar. Mötet inleddes med information av "Smarteyes", där bl a optikern Erik berättade om olika ögonsjukdomar och om den hjälp eller de hjälpmedel som finns att tillgå. Intressant och lärorikt. Så försågs deltagarna med en vacker reklampåse från "Smarteyes" som innehöll ett förmånserbjudande, men också en del fakta om våra ögon och vår syn.

Gruppen "Nära Ting" från Sörmland svarade för dagens sång och musik med Anneli på keybord, Karin på trummor och Kalle och Göran på gitarr. De bjöd på visor, schlagers och evergreens, med andra ord, musik som vi alla kände igen. En trevlig eftermiddag med god information, lättsam underhållning, lotterier, kaffe med dopp och inte minst social gemenskap.

Maj Lundkvist

 

 

Årsmötet

Gunilla Johanson och Alf Egnerfors

Föreningen har hållit Årsmöte den 16 februari i Seniorcentrum med Alf Egnerfors som mötesordförande och med Eivor Andersson som mötessekreterare. Verksamhetsberättelsen för 2015 visar ett både omfattande och varierat innehåll och den ekonomiska ställningen är tillfredsställande.

Förslag på styrelse- och kommittéledamöter föredrogs av Karin Svennerholm och godkändes. Samtliga ledamöter omvaldes på 1 år med med Gunilla Johanson som ordförande, Birgit Kindahl som kassör och Eivor Andersson, Maj Lundkvist och Ragnhild Zettergren som ledamöter. Kvar i styrelsen är Ulla Ahlberg och Margita Sjögren. Ingrid Lundgren och Wiola Dahlgren omvaldes som revisorer med Agneta Öhlander som suppleant. Ett 20-tal medlemmar utsågs till uppdrag i olika kommittéer.

Behandlades Samgåendet med SKPF. Årsmötet beslutade att fortsätta som självständig avdelning inom SKPFs organisation, att behålla vårt kapital och fortsätta verksamheten under namnet SKPF/SPRF avd 24 längst t o m år 2020, samt att val förrättas enligt SPRFs stadgar. Slutligt beslut på SPRFs kongress 17-19 maj 2016 och till avdelningens ombud utsågs Maj Lundkvist med Eivor Andersson som ersättare.

Årsmötet avslutades på traditionellt vis med blommor till presidiet och till avgående ledamöter, denna gång ledamöterna i Trivselkommittén, Eivor Andersson, Margareta Öberg, Anna-Lill Jonsson och Ragnhild Zettergren. Till sist, även det enligt traditionen, bjöd föreningen mötesdeltagarna på kaffe och tårta.

 


Månadsmöte januari

Ellinore Eriksson LLinda Kaipiainen

Föreningen inledde verksamhetsåret med medlemsmöte 19 januari i Seniorcentrum. Ett 40-tal medlemmar hade trotsat halka och kyla och mötte upp till årets första möte. Inbjuden gäst var Ellinore Eriksson som med sång till gitarr och berättelser tolkade Barbro Hörberg. Ett fint program om en på sin tid mycket populär visdiktare, sångare och kompositör som gick bort alldeles för tidigt. Hennes fina texter lever kvar och många är vi som minns "Ögon känsliga för grönt" och "Älskade barn".

Ordföranden lämnade aktuell information om bl a det planerade samgåendet med SKPF och om de friskvårdsaktiviteter som bedrivs inom SPRF - boule, stavgång, vattengymnastik och bowling.

Linda Kaipiainen från Resekompaniet berättade om vårens reseutbud och en trevlig eftermiddag avslutades med kaffe och hembakta kakor och bullar och social samvaro runt kaffeborden.

Reportage: Maj Lundkvist Foto: Eivor Andersson

 

 
 

Reportage 2015 - Äldre reportage

 
     
 
Tillbaka Tillbaka